
Kursinformasjon
GDPR, personvern og video
Hvordan kan virksomheten lovlig bruke video?
Det er i utgangspunktet ulovlig for en virksomhet å lagre eller distribuere video av mennesker - men man kan “oppnå lovlighet” ved å gjøre noen vurderinger og tiltak. Dette kurset gir en praktisk innføring i hvilke lover og regler som gjelder.
Hvilke regler gjelder når man filmer på offentlig sted?
Hva må vi gjøre for å lovlig publisere bilder av kunder, ansatte eller andre på Facebook eller YouTube?
Om kurset
Virksomheter som digitalt behandler lyd og bilde må følge en rekke lover og regler. For virksomheten er det viktig å etablere rutiner som sikrer virksomhetens digitale verdier for fremtiden - og å sikre seg mot søksmål fra privatpersoner.
For medarbeideren er det i tillegg effektiviserende å vite i hvilke situasjoner man må hente inn samtykke fra de som medvirker i videoen - og hvordan dette kan gjøres til en enkel rutine.
Etter fullført kurs skal deltakeren ha overordnet kjennskap til virksomhetens plikter og rettigheter, kjennskap til relevant lovgivning og forstå om, når og hvordan det skal hentes inn samtykke fra medvirkende i lyd og bilde-produksjoner.
Målgruppe
Ledere, mellomledere og ansatte som arbeider med video digitalt i små og mellomstore virksomheter - for eksempel kommuner, skoler, trossamfunn.
Kurset fokuserer på generelle grunnkunnskaper som gjelder alle virksomheter. For virksomheter som har personvernombud kan et tilpasset opplegg utarbeides.
Krav om forkunnskaper
Ingen krav til forkunnskaper.
Dato og tid
Onsdag 20. oktober kl 10:00 - 14:00 (4 timer)
Sted
Dette kurset gjennomføres digitalt, med en kombinasjon av forelesninger etterfulgt av gruppesamtaler. I etterkant av kurset blir hver kursdeltaker invitert til å booke 30 minutter individuelt tilpasset veiledning.
Ta kontakt for informasjon om deltakelse i andre kurs og workshops, (både digitalt eller ikke-digitalt) innenfor digital streaming og videoproduksjon.
Kursveileder
Frode Børli er utdannet dataingeniør og har jobbet med digital videoteknologi siden 2007 for mange av norges største virksomheter.
Innhold
Lover og regler - Personvernprinsippene, de viktigste reglene i GDPR/personvernforordningen, personopplysningsloven og åndsverksloven og litt om andre relevante lover.
Oppnå lovlighet - Krav til virksomheten. Definere formål, behandlingsgrunnlag, hente inn samtykke og protokollføring.
Bevare lovlighet - Rettighetene til de som blir filmet - ansatte og eksterne. Informasjon, retting, sletting, tidsfrister.
Virksomhetens plikter - Hvem er “Behandlingsansvarlig” og “Databehandler”? Når trenger vi en databehandleravtale? Hva med sosiale medier som YouTube og Facebook?
Praktiske eksempler - Gjennomgang og praktiske eksempler i vanlige situasjoner som offentlige/lukkede arrangementer, offentlig/begrenset publisering, og filming på offentlig sted.